Aktualne prawa rynku niejednokrotnie wymuszają
na rolniku przechowywanie wyprodukowanych przez siebie płodów rolnych.
Jest na to kilka sposobów. Silosy, magazyny, przechowalnie lub chłodnie.
Na jaki rodzaj przechowywania się zdecydować? Przed takim dylematem
stoi wielu polskich producentów rolnych.
ktualne prawa rynku niejednokrotnie wymuszają na rolniku
przechowywanie wyprodukowanych przez siebie płodów rolnych. Główny
wpływ na taką sytuację ma gospodarka rynkowa w jakiej obecnie
funkcjonuje rolnictwo oraz przemysł ogrodniczy. Małe i średnie
gospodarstwa indywidualne rzadko znajdują stałych odbiorców na
wyprodukowane przez siebie produkty, a rentowność i efektywność
ekonomiczno-organizacyjna tych gospodarstw jest niekiedy niska. Do
najważniejszych przyczyn takiego stanu rzeczy należy zaliczyć duże
rozdrobnienie gospodarstw, niejednolitość produkcji, sezonowość
sprzedaży produktów rolnych, brak reklamy swoich produktów oraz spory
udział w rynku importu niektórych artykułów rolnych i ich przetworów po
zaniżonych cenach. Jednym z elementów pozwalających na ograniczenie i
zniwelowanie tej niekorzystnej sytuacji jest zrzeszenie się rolników w
formalnoprawne lub nawet na początku nieformalne grupy producenckie.
Umożliwia to min. negocjacje cen środków do produkcji i uzyskanie
sporych upustów jak i możliwość płatności po zbiorach. Działalność w
grupie producenckiej daje możliwość zakupu i użytkowanie
specjalistycznych (często bardzo drogich) maszyn oraz baz magazynowych i
przechowalni. W tego typu obiekty coraz częściej inwestują sadownicy i
producenci warzyw. Jednak o przydatności budowanej przechowalni lub
magazynu decyduje jego prawidłowe zaprojektowanie. Należy pamiętać, że
już na etapie projektu warto zaplanować wszelkie szczegóły związane ze
sposobem składowania produktów. Należy dokładnie zaplanować ilość
przechowywanego surowca czyli ile warstw i rzędów skrzyniopalet chcemy
zaparkować. Bardzo ważne są również odpowiednio zaprojektowane ciągi
komunikacyjne którymi odbywać się będzie załadunek. Warto również
pomyśleć o sortowni. W celu obniżenia kosztów związanych z nową
inwestycją, możemy wykorzystać dostępne na rynku projektowym projekty
gotowe przechowalni lub projekty chłodni. Odpowiednie warunki
przechowywania są gwarancją jakości i klasy danego produktu oraz
zmniejszenia ilości odpadu - produktów nie spełniających wymaganej
jakości. Pamiętajmy, że produkt spełniający odpowiednie klasy jakości
pozwala na uzyskanie odpowiednio dobrej ceny. Szczegółowe wymogi
dotyczące składowania owoców i warzyw określone są w dyrektywach UE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz