Wagopakowarka elektroniczna inaczej zwana
wagoworkownicą, jest maszyną do pakowania płodów rolnych, takich jak
cebula, marchew, buraki, ziemniak czy rzodkiew.
Wagopakowarka
elektroniczna inaczej zwana wagoworkownicą, jest maszyną do pakowania
płodów rolnych (cebula, marchew, buraki, ziemniak, itp.). Jest
wykorzystywana w ostatniej fazie linii czyszcząco-sortująco-pakującej.
Urządzenie to służy do automatycznego porcjowania ziemniaków i innych
płodów rolnych, umieszczone na 4-kołowym podwoziu, wyposażone w dozujący
podajnik taśmowy (urządzenie transportowe o charakterze ciągłym, zwykle
stosowane w magazynach, składowiskach a także na liniach
produkcyjnych), wagę elektroniczną (urządzenie do wyznaczania masy
przedmiotu umieszczonego na nośni ładunku przy udziale siły grawitacji) i
workownicę (urządzeniem do workowania ziemniaków lub cebuli w worki).
Zależnie od typu dostępne na rynku maszyny pozwalają napełniać worki,
siatki, rękawy lub torby foliowe porcjami płodów rolnych o regulowanej
masie od 0,2 do 50 kg. Precyzyjne odważenie zadanej porcji ułatwia
regulowana niekiedy prędkość taśmy dozującej.
Pożądanym uzupełnieniem wagopakowarek
jest klipsownica (półautomatyczne urządzenie, którego zadaniem jest
podanie taśmy klipsowniczej, wydrukowanie daty zamknięcia, odcięcie oraz
zamknięcie klipsem produktu umieszczonego w woreczku) , zgrzewarka do
worków foliowych lub zszywarka do worków dużych. Maszyna pracuje
samodzielnie lub jako część linii technologicznych. Jednostka sterująca
maszyny umożliwia podłączenie do drukarki i drukowanie etykiet i kodów
kreskowych. Maszyna jest sterowana manualnie lub automatycznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz