Zapotrzebowanie na hodowlanego ślimaka jadalnego
jest tak duże, że wystarczy miejsca dla jeszcze wielu nowych hodowców.
Trzeba tylko unikać ludzi niewiarygodnych (pseudo nauczycieli), którzy z
hodowlą towarową i praktyką nie mają nic wspólnego!
Hodowlą może zająć się każdy, kto jest właścicielem chociaż kawałka
ziemi (wielkość planowanej hodowli zależy od posiadanej powierzchni),
budynku gospodarczego do reprodukcji i ma wolny czas, który poświęci
hodowli.
Należy też liczyć się z utrudnieniami wynikającymi z położenia
naszego gospodarstwa (czy wokół są lasy albo pola uprawne) i potraktować
przyszłe straty w hodowli jako coś nieuniknionego.
Każdy, kto poważnie myśli o hodowli towarowej ślimaka i zarabianiu na
niej pieniędzy, musi odpowiednio przygotować się do każdej fazy
cyklu hodowlanego, posiadać odpowiednie wyposażenie i WIEDZĘ.
Aby technologia chowu i hodowli była opłacalna, powinna spełniać kilka warunków:
1. Musi być ekonomiczna.
Należy wybierać materiały atrakcyjne cenowo, pamiętając przy tym o
zwyczajach i upodobaniach ślimaków. Jako wyposażenie i materiał do
budowy zagród polowych można wykorzystać np. odpady z tartaku, a cały
osprzęt powinien być jak najbardziej efektywny.
2. Jak najmniej pracochłonna i czasochłonna.
3. Łatwa do wykonania we własnym zakresie.
4. Infrastruktura ma być prosta i wzorowo działać, jej wygląd jest bez większego znaczenia.
Technologii hodowli ślimaka jest wiele, co związane
jest głównie z warunkami klimatycznymi. Często okazuje się, że po
wprowadzeniu drobnych zmian, które dostosują daną technologię do
warunków panujących – w naszym wypadku – w Polsce, można je z
powodzeniem stosować. Wiele osób rezygnuje z odjętego już wyzwania,
jakim jest chów ślimaków, a wszystko to w wyniku niepowodzenia, które
jest konsekwencją tego, że nigdzie nie można znaleźć naprawdę dokładnych
informacji dotyczących szczegółów hodowli, a te właśnie decydują o
powodzeniu przedsięwzięcia. Przeważnie hodowcy zazdrośnie strzegą swoich
doświadczeń i nic w tym dziwnego, przecież nabyli je kosztem wielu
niepowodzeń, nakładów finansowych, cierpliwości i czasu.
Żywienie
Ślimaki odżywiają się wieloma gatunkami roślin uprawnych. Zjadają
rzepak ozimy, pszenicę ozimą i inne zboża, warzywa, kwiaty, ziemniaki,
słoneczniki, marchew, pietruszkę, sałatę, kapustę, buraka i fasolę,
rośliny zielarskie.
Najchętniej żerują na młodych liściach i kiełkujących nasionach.
Jednak 95% przyrostu masy zawdzięczamy paszom treściwym. Dlatego pokarm
zielony w postaci roślin wysiewanych w parkach stanowi jedynie
uzupełnienie właściwego tuczu, a podstawowym zadaniem roślin jest
utrzymywanie wilgoci i zacienienie parku. Odpowiednim, łatwym w
zastosowaniu pokarmem dla hodowanego przez nas ślimaka są mieszanki
treściwe, pełnoporcjowe, z podziałem na wiek ślimaków, będących źródłem
energii, białka witamin i minerałów. Paszę taką, zmieloną na mąkę,
kupimy w wytwórni pasz.
Walory żywieniowe ślimaka są niezaprzeczalne. Jest to przede
wszystkim duża zawartość białka, magnezu, wapnia, miedzi, cynku i jodu w
mięsie. Ślimak jest nie tylko poszukiwanym artykułem spożywczym,
produkuje także ogromną ilość śluzu, w skład którego wchodzą kwas
glikolowy, kolagen, witaminy, naturalne antybiotyki, elastyna i
alantoina. Taka mieszanka naturalnych składników jest doskonałym
lekarstwem na choroby skórne.
Produkowane na bazie śluzu ślimaka kremy pomagają z powodzeniem
zwalczać i leczyć blizny, rozstępy, trądzik, plamy starcze, wszelkie
przebarwienia, brodawki, grzybicę, opryszczki, ukąszenia przez insekty,
inne podrażnienia skóry.
Na bazie składników ze śluzu ślimaka produkowane są również lekarstwa na astmę i tuberkulozę.
Gatunki hodowane w Polsce:
1.
Helix Aspersa Maxima (
Gros-Gris – duży szary)
Pochodzi z Afryki Północnej, od polskiego winniczka różni się znacznie
krótszym cyklem hodowlanym. Podlega całkowitej ochronie gatunkowej.
Średnica muszli wynosi 30-45 mm,
ciężar 15-40 g,
dojrzałość płciową osiąga w ciągu 5-7 miesięcy,
nieśność jaj 120-180 sztuk.
2.
Helix Aspersa Muller (
Petit-Gris – mały szary)
Pochodzi z Europy Zachodniej, podlega całkowitej ochronie gatunkowej.
Obrót wyłącznie z ferm hodowlanych.
Średnica muszli 25-30 mm,
ciężar 6-15 g,
dojrzałość płciowa 5-6 miesięcy,
nieśność jaj 80-120 sztuk.
Zbierany:
3.
Helix Pomatia (winniczek)
Występuje w umiarkowanej strefie Europy środkowej i Azji, podlega częściowej
ochronie gatunkowej.
Średnica muszli do 50 mm,
ciężar do 50 g,
dojrzałość płciowa – 2-3 lata (w naturze),
nieśność jaj 40-80 sztuk.
Najważniejsze różnice między Helix Aspersa Muller i Helix
Aspersa Maxima
Helix Aspersa Muller
1. są mniejsze
2. dłuższa aklimatyzacja po wybudzeniu z hibernacji – ok. 30 dni
3. znoszone jaja są mniejsze i jest ich mniej
4. bardziej równomierny i szybszy wzrost
5. zbiory – mniejsza wielkość, dłużej trwają,
6. łatwiejsze suszenie i hibernacja
7. lepsza cena skupu
8. w przetwórstwie nie ma obróbki wstępnej.
Helix Aspersa Maxima
1. większe
2. szybciej znoszą jaja
3. jaja i kokony są większe i jest ich więcej
4. trudniej i dłużej przebiega suszenie i hibernacja
5. trudniejszy zbyt.
Winniczek (
Helix Pomatia) zajmuje w handlu ważne miejsce,
jednak jest najmniej opłacalny ekonomicznie. Pomimo całej posiadanej na
jego temat wiedzy brak jest doświadczenia w opanowaniu kontrolowanego
rozrodu w pomieszczeniach. Ponadto okres, w jakim osiąga dojrzałość
płciową i odpowiednią wielkość, jest stosunkowo długi – minimum 3 lata.
Jeśli dodamy do tego fakt, że składa niezbyt dużo jaj, które inkubują
się długo, powyżej 30 dni – z pewnością dojdziemy do wniosku, że wyboru
gatunku do hodowli należy dokonać spośród
Helix Aspersa Maxima i
Helix Aspersa Muller,
kierując się zapotrzebowaniem, cenami i kierunkami zbytu. Rynek zbytu
jest duży, ale dotyczy głównie zagranicy. Jednak duży popyt zagraniczny
nie oznacza łatwości zbytu ślimaków przez naszych hodowców, gdyż do
odbiorcy trzeba dotrzeć samodzielnie, wynegocjować najkorzystniejsze
ceny zbytu po uprzednim przekonaniu odbiorcy co do jakości wyhodowanych
ślimaków i wielkości dostaw. Jeśli nie mamy własnych kontaktów z
odbiorcą zagranicznym, to pozostaje nam jedynie współpraca z hodowcą,
który zaistniał już na rynku i zakupi od nas wyhodowanego ślimaka jako
pośrednik.
Sposoby na rozpoczęcie hodowli ślimaków jadalnych:
−− zakupu ślimaków matecznych (reproduktorów)
−− zakupu jajeczek
−− zakupu „osesków” – małych ślimaczków 6-10-dniowych.
Przykładowa cena zakupu małych ślimaczków kształtuje się w granicach 3 grosze sztuka.
Do tej pory najwięcej hodowców koncentruje się na ślimaku
Aspersa Maxima, jednak powstaje coraz więcej firm zagranicznych skupujących tylko
Aspersa Muller.
Jest to gatunek najlepszej jakości, a ze względu na wysoką odporność utrzymuje wysoką cenę w skupie.
Najwyższą cenę, wykazującą tendencję wzrostową, można uzyskać za mrożone mięso ślimaka. Najwyższej jakości mięso ślimaka
Helix zostało sprzedane za 10 dolarów po cenie hurtowej za kilogram.
W roku 2009 ceny hurtowe za granicą w miesiącach maj–czerwiec kształtowały się następująco:
Helix Aspersa (suchy):
– hurt 4-5 euro za 1 kg
– restauracje 9-12 euro za 1 kg
Pomieszczenie do reprodukcji
Jest niezbędne w hodowli systemem mieszanym. W budynku, w
warunkach ściśle kontrolowanych, odbywa się reprodukcja i wstępny odchów
młodych ślimaków. Budynek może, ale nie musi być nowy, równie dobrze
można zaadaptować np. stare pomieszczenia gospodarcze. Oczywiście przy
adaptacji konieczne jest zapewnienie odpowiednich przy hodowli
parametrów – musimy przecież sztucznie stworzyć idealne warunki dla
ślimaków. Nasz budynek będzie także przeznaczony do: magazynowania
materiałów, paszy, suszenia ślimaków po zbiorach. Należy także
wygospodarować w nim zimne miejsce, niezbędne do hibernacji ślimaków.
Budynek przeznaczony do chowu powinien mieć dobrą izolację
cieplną, wewnętrzne ściany chroniące przed wilgocią oraz urządzenia
wodnokanalizacyjne, grzewcze, chłodnicze i wentylacyjne. Ważne jest, by
reprodukcja była oddzielona od inkubacji jaj. Wielkość pomieszczenia
reprodukcyjnego jest dowolna, jednak od niej właśnie zależy, jak wielkie
stado mateczne przeznaczymy do rozmnażania.
Przyjmuje się, że na 1000–1500 szt. stada podstawowego potrzebny
jest jeden piętrowy regał do rozmnażania o długości 200 cm i szerokości
100 cm. Regał taki należy umieścić w pomieszczeniu na reprodukcję i
analogicznie kilka w zależności od planowanej produkcji. Nie zapominamy
też o wygodnych przejściach pomiędzy regałami – minimum 80 cm
szerokości.
Hodowla w parkach
Parki hodowlane mogą być rozmieszczone w każdym regionie
kraju. Podstawowym warunkiem jest lekko wapienna gleba, łatwo
przepuszczająca wodę. Teren wybieramy płaski, najlepiej osłonięty od
wiatru i zbytniego nasłonecznienia.
Wyrównanie terenu okaże się niezbędne, zwłaszcza po ulewnych
deszczach. Wszelkie dołki i zagłębienia, szybko wypełnią się wodą, a
nasze ślimaczki nie umieją pływać...
Chociaż ślimak nie jest zwierzęciem stadnym, nie wymaga ogromnych
powierzchni do tuczu. Jednak zbytnie zagęszczenie spowoduje
karłowacenie, a co za tym idzie – nieprzydatność do skupu i dalszej
reprodukcji. W parku 20x10 m można z powodzeniem utuczyć od 1 do 1,5
tony ślimaka. Warunkiem jest odpowiednia ilość paśników, na tyle duża,
aby ślimak nie musiał pokonywać zbyt dużych odległości w poszukiwaniu
paszy.
Zapotrzebowanie na hodowlanego ślimaka jadalnego jest tak
duże, że wystarczy miejsca dla jeszcze wielu nowych hodowców. Trzeba
tylko unikać ludzi niewiarygodnych (pseudo nauczycieli), którzy z
hodowlą towarową i praktyką nie mają nic wspólnego!
Przepisy kulinarne
O walorach ślimaczego mięsa pisałem już wcześniej. Niewiele osób
jednak wie, że nie tylko mięso i śluz ślimaka znajdują swoje
zastosowanie. Także jajeczka ślimaka afrykańskiego są poszukiwanym
rarytasem. Wytwarza się z ich kawior ślimaczy. Aby wyprodukować 1 kg
kawioru, potrzeba około 26 000 starannie wybranych jajeczek.
Tak przygotowane i wysortowane jajeczka poddawane są procesowi
leżakowania w solance, a następnie pakowane są do przezroczystych
30-gramowych słoiczków lub puszek, zamkniętych próżniowo w temperaturze
±4oC. Taki sposób pakowania daje gwarancję bezpieczeństwa sanitarnego i
pozwala na zachowanie aromatu kawioru. W efekcie 30 g ślimaczego kawioru
kosztuje ok. 40 euro.
Ślimaki na czerwonym winie (4 osoby)
1,5 kg żywego ślimaka
Helix Aspersa
1 cebula
2 ząbki czosnku
nać selera
2 szklanki czerwonego wina
2 plastry słoniny
przyprawy zapachowe
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól, pieprz
Ślimaki oczyścić, gotować w dużej ilości wody przez 15 min. Wyciągnąć
ze skorupki, usunąć worki trzewiowe, pokroić na kawałki. Smażyć na
głębokiej patelni z cebulą, czosnkiem selerem i pokrojoną
słoniną. Dorzucić ślimaki z pieprzem, solą, wlać wino, Dusić około 1
godz. na małym ogniu. Pod koniec dodać zioła zapachowe i trochę gorącej
wody.
Ślimaki po napoleońsku (4 osoby)
24 szt. ślimaka
1 szklanka białego wina
1 kostka rosołowa
3 dkg słodkich migdałów
10 dkg grzybów
2 łyżki masła
3 łyżki sosu pomidorowego
sól, biały pieprz
Rozpuścić w wodzie kostkę rosołową, doprowadzić do wrzenia,
dodać oczyszczone i obgotowane ślimaki (bez skorup) i gotować ok. 3
minut. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić grzyby,
pokroić w plastry, usmażyć na maśle, dodać migdały i posiekaną natkę
pietruszki, przyprawić i wymieszać. Tak przygotowane grzyby ułożyć w
naczyniu żaroodpornym, na nich rozłożyć odsączone z wywaru ślimaki,
polać sosem pomidorowym. Zapiec przez kilka minut w dobrze nagrzanym
piekarniku i podawać.
Grzegorz Skalmowski
Snails Garden
http://www.snailsgarden.com/