Jest wiele roślin o których wszyscy słyszeli,
ale czasem ludzie nawet nie wiedzą jak wygląda dana roślina. Jedną z
nich jest rzepak. Olej z tej rośliny wykorzystywany jest w każdym
gospodarstwie domowym a przemysł wykorzystuje go również do produkcji
biopaliw.
Jest
wiele roślin o których wszyscy słyszeli, ale czasem ludzie nawet nie
wiedzą jak wygląda dana roślina. Jedną z nich jest rzepak. Olej z tej
rośliny wykorzystywany jest w każdym gospodarstwie domowym a przemysł
wykorzystuje go również do produkcji biopaliw. A nie ma nic
piękniejszego niż kwitnące na wiosnę pola rzepaku.
Żółte pola wyglądają
cudownie, ale poza walorami estetycznymi mają jeszcze inne ważne dla
rolnictwa i dla całej gospodarki cechy. Nasiona rzepaku
z których wytwarza się oleje dla przemysłu spożywczego są dla wielu
gospodarek narodowych niczym zbawienie a dla przemysłu rolniczego
stanowią doskonałe źródło dochodu. Sam rzepak jest notowanym na giełdach
światowych surowcem. Przejeżdżając wiosną przez kraj widzimy żółte pola
rzepaku, i nie możemy wyjść z zachwytu. Są rzeczywiście piękne, jednak
zanim powstanie z niego olej czy inny produkt minie jeszcze wiele czasu.
Nieczęsto zdajemy sobie
sprawę z tego jak wiele wysiłku kosztuje i jakiego nakładu pracy cały
proces od zasiania rzepaku do powstania z niego najczęściej stosowanego
przez nas oleju rzepakowego. W hodowli zwierząt śruta poekstrakcyjna
otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą
dla zwierząt.
Rzepak uprawiany jest w
wielu krajach na świecie w klimacie umiarkowanym oraz podzwrotnikowym.
Występuje jako rzepak jary (czyli roślina jednoroczna) i rzepak ozimy
(czyli roślina dwuletnia). W Polsce uprawia się głównie rzepak ozimy i
jego uprawy zajmują 95% powierzchni upraw wszystkich roślin oleistych.